Sarıkamış Harekatı’nın 109. yılında binlerce kişi meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, Sarıkamış Harekatı'nın 109. yılı aktiflikleri kapsamında binlerce kişi, ellerinde Türk bayrakları ile kar altında meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi.
Kazım Karabekir Paşa Mescidi'nde şehitler için okunan mevlide katılanlar, ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle Sarıkamış 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda toplandı.
İzmir Soğuk Heykel Atölyesi tarafından direktörlüğünü Hüseyin Özer'in yaptığı "Soğuk heykeller" isimli tiyatro oyunu, alanda kurulan platformda sahnelendi.
Kum sanatkarı Ömer Faruk Elmas, etkinlikler kapsamında kum sanatıyla Sarıkamış şehitlerini anlatan şov sundu.
Sarıkamış Harekatı'nda yaşanan birtakım olayları bahis alan oyunun akabinde Kars Valisi ve Belediye Lideri Ziya Polat, Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak, AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın ile binlerce kişi, ellerinde meşalelerle yürüyüşe geçti.
Hava sıcaklığının sıfırın altında 5 dereceye düşmesine aldırmayan iştirakçiler, tekbirler eşliğinde Sarıkamış 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'ndan yaklaşık 3 kilometrelik yürüyüş sonrası Üst Sarıkamış Şehitliği'ne geldi.
Burada şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi ve "Ruhun Şad Olsun" yazısı meşalelerle ateşe verildi.
Yürüyüşe askeri birliklerin yanı sıra Kızılay gönülleri ve farklı kentlerden gelen çok sayıda sivil toplum kuruluşu katıldı.
Kızılay gönüllüleri, alandakilere sıcak çorba ve çay ikramında bulundu.
Yürüyüş, AA grubunca dron ile görüntülendi.
Kars Valisi ve Belediye Lider Vekili Ziya Polat, beyaz kefen giyenlerin memleketi Sarıkamış'ta tüm şehitleri rahmetle andıklarını belirterek, "Aynı ruh tıpkı imanla bu bölgede, Sarıkamış'ta, Allahuekber Dağları'nda on binlerin şehit olması, yüreklerimiz yandı natürel ki, hala birebir inancı yaşayan jenerasyon çok hoş. Burada binlerce kişi yürüdü, pazar günü on binler olacak." dedi.
Türkiye'nin farklı vilayetlerinden gelen binlerce kişinin yürüyüşe katıldığını anlatan Polat, "Neslimizi birebir iman ve inançla yetiştirmemiz lazım. Şehitlerimizin emanetine sahip çıkmak zorunda olduğumuzun farkına varmamız, kuşağımızı de buna nazaran yetiştirmemiz lazım. Şükürler olsun ki jenerasyonumuz birebir imanla inançla yetişiyor, yetişmeye devam edecek. 109 yıl evvel beyaz kefen giyen şehitlerimizi, 109'uncu yılda binlerle, on binlerle birlikte anmak, Türkiye'nin farklı yerlerinden gelenlerle anmak çok hoş. İman ve inanç Türkiye'nin her tarafına dağılmış durumda, Rabb'im bizi bu inançtan ayırmasın." diye konuştu.
Yürüyüşe katılanlardan Feride Ayna, hislerini şöyle aktardı:
"Vatan, bayrak, millet benim için çok önde gelen bir şey. Bir Atatürkçü olarak bu türlü topluluğu ve gençliği görmek çok hoş bir şey, çok memnun oldum. Herkesi bekliyorum, gelsinler şehitlerimizi analım. Bu soğuk onların yanında hiç, onlar donarak ölmüş, biz sıcakta yürüdük. Sıcak yatağımızda gidip yatacağız fakat onlar karda donarak öldüler. Bundan ötürü şehitlerimize ne kadar dua etsek azdır."
Hira Sade, yürüyüşte duygulandıklarını tabir ederek, "Bizim şu anda ayaklarımız tahminen üşüyebilir lakin şehitlerimiz diz üstünde üşümüyorlar, savaşıyorlar, vazgeçmiyorlar. Biz artık yürüyüp üşüyüp konutumuza giderken şehitlerimiz bizim için 10-11 yaşında savaştılar." dedi.
Yasin Bakırhan, her yıl şehitleri anma programına katıldıklarını lisana getirerek, şunları kaydetti:
"Bu hisler anlatılmaz, şehitlerimizi minnetle rahmetle şükranla anıyoruz. Bir nebze de olsun bu havayı teneffüs etmek ve buraya gelen beşerlerle bu duyguyu kendi aralarımızda paylaşıp bir an yaşamak istiyoruz. Rabb'im o günleri bir daha yaşatmasın, devletimize güç kuvvet versin."