DOLAR 32,2160 0.03%
EURO 35,0720 0.16%
ALTIN 2.525,971,02
BITCOIN %
Kars

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

KARS’ta 53 Yıl Evvel Dikilen Sarıçam Fidanları Kurumaya Başladı

KARS’ta 53 Yıl Evvel Dikilen Sarıçam Fidanları Kurumaya Başladı

ABONE OL
Ocak 12, 2024 12:00
KARS’ta 53 Yıl Evvel Dikilen Sarıçam Fidanları Kurumaya Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KARS’ın Selim ilçesinde, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) çalışan Bayram Karahan tarafından 53 yıl evvel dikilen 15 bin sarıçam fidanı kurumaya başladı. Kars Orman İşletme Müdürlüğü grupları, incelemelerinde ‘kök tembelliği’ nedeniyle kuruduğunu tespit ettikleri ağaçların kurtarılması için valiliğe rapor sundu.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) çalışan doğasever Bayram Karahan tarafından 53 yıl evvel çam fidanlarıyla yeşil görünüme kavuşturulan Benliahmet İstasyonu, yaz aylarında bölge halkı tarafından mesire alanı olarak kullanılıyor. Yaklaşık 15 bin çam ağacının bulunduğu istasyon, kar yağdığı günlerde, toprakta yeşil koridor üzere yer alıyor. Toplumsal medyada, ağaçların çürüdüğü istikametindeki paylaşımlar üzerine, Kars Orman İşletme Müdürlüğü grupları, inceleme başlattı. Uzun müddettir kullanılmayan Benliahmet Tren İstasyonu’ndaki sarıçam ağaçlarının olduğu sahanın mülkiyetinin TCDD’ye ilişkin olduğunu belirten gruplar, kökleri çürüdüğü için dokundukları birçok çam ağacının devrildiğini belirledi. Ağaçların çürüyen köklerini gösteren takımlar, 15 bine yakın çam ağacının bulunduğu 82 dönümlük alanda yaklaşık 2 bin ağacın, seyreltmek gayesiyle kesilmesi gerektiğini söyledi. Kurumanın yoğunlukta olduğu alanda ise çobanların geceleri hayvanları yatırdığı için çok gübreden kaynaklandığını tabir eden Orman İşletme Müdürlüğü takımları, alanın kurtarılması için yapılması gerekenleri tespit etti.

‘SAĞLIKLI YAPIYA KAVUŞTURULMALI’

Orman İşletme Müdürlüğü’nün Valilik makamına yaptığı yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi Benliahmet Tren İstasyonu’ndaki sarıçam ağaçlarının bulunduğu sahanın mülkiyeti TCDD’ye aittir. Yapılan incelemede sarıçam biyolojisi gereği kazık kök yapması gerekirken tabak kök gelişimi gösterdiği görülmüştür. Bunun nedeni ise ağaçlar sulama yapılarak büyütülmüş olup; çok sulama kök tembelliği yapıp ardından sulama süreci kesildiğinde gereğince derine gidemeyen ağaç kökleri nem bulamaması durumunda bireyler ortasında kök uğraşı başlamakta ve birbirine ziyan vermektedir. Sıkışık yapıdaki meşcerenin aralama bakımının yapılarak daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir. Süreç kurumumuzca da yakından takip edilmekte olup her türlü teknik takviye verilecektir. (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yeni

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al