DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2054611-0,96%
Kars
20°

AÇIK

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kars’ta Türkiye’nin Birinci Tematik Peynir Müzesi 125 Bin Ziyaretçi Ağırladı

Kars’ta Türkiye’nin Birinci Tematik Peynir Müzesi 125 Bin Ziyaretçi Ağırladı

ABONE OL
Şubat 10, 2024 09:00
Kars’ta Türkiye’nin Birinci Tematik Peynir Müzesi 125 Bin Ziyaretçi Ağırladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Peynir üretimiyle ünlü Kars‘ta, tarihi Süvari Tabyası’nda 2022 yılında kurulan Türkiye’nin birinci tematik peynir müzesi, iki yılda 125 bin ziyaretçi ağırladı.

Gravyer, çeçil ve kaşar başta olmak üzere birçok peynir çeşidinin üretildiği kent, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Anadolu Efes iştirakinde yürütülen “Gelecek Turizmde” projesi kapsamında 2020 yılında dünyanın 18’inci peynir rotası olarak belirlendi.

Tarihi tabyada kurulan Kars Peynir Müzesi’nde, büyükbaş hayvanların tükettiği endemik bitkiler, ahır kısmı, süt dolu güğümler, yaylalardaki ömür ve peynirin imal sürecinin anlatıldığı kısımlar bulunuyor. 1100 metrekare dolaşılabilir alanı bulunan müzede, kentte üretilen ve birçok peynire tat veren endemik çiçekler de tanıtılıyor.

Gravyer imali, peynir salonu, görüntü odası, temsili Kars Garı, Kars bitki örtüsü, Ankara Gazi Garı, Kars konutları, şef ve atölye kısımlarının yer aldığı müzeyi gezen ziyaretçiler, yaylalarda elde edilen sütün peynire dönüşüm serüvenini öğreniyor.

Kars Peynir Müzesi Müdürü Yeşim Koç, AA muhabirine, tarihi tabya içindeki müzenin 2022 yılında faaliyete girdiğini ve büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Müzenin geçmişten günümüze yaşatılan bir tabyada olmasının ziyaretçilerin çok dikkatini çektiğini söz eden Koç, “1734 yılında yapılmış Süvari Tabyası’nın içinde kurmuş olduğumuz müzemizi, 2 yıldır gelen konuklarımıza tanıtmaya çalışıyoruz. Burası Türkiye’nin birinci tematik peynir müzesi, tıpkı vakitte dünyanın en büyük peynir müzesi. Aktiflik alanımızla burası 3 bin 500 metrekareye yayılmış vaziyette ve ‘Dünyanın en büyüğü biziz’ diyoruz.” dedi.

Koç, Kars’ta çok farklı kültürlerin yaşatıldığına dikkati çekerek, “Çok tarihi kültürüyle ve gastronomisiyle ünlü bir kent. Bizler burada hem tarihi hem kültürü hem de gastronomiyi iç içe yansıttığımız, gösterdiğimiz çok özel bir müze yarattık. 2023’ün birinci başlarından zelzeleden ötürü ziyaretçi sayısında azalma oldu, yaz ayında yabancı turistler karavanlarıyla akın akın geldiler. 2 yılda 125 binlik bir ziyaretçi sayımız var. Geçtiğimiz sene 70 bin ziyaretçi potansiyelimiz oldu.” diye konuştu.

İstanbul’dan gelen Doğu Ekspresi yolcusu Ayşegül Ongun da Kars gezmeye geldiğini belirterek, “İlk kere geldim ve Ani ile Çıldır’a da gideceğim. Veganım lakin peynir imalini merak ediyorum. Eski bir tabyanın bu kadar hoş olacağını beklemiyordum. Değişik geldi, mistik bir ortam.” sözlerini kullandı.

Kaynak: AA / Aktüel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al