DOLAR 32,2106 0.02%
EURO 35,0956 0.22%
ALTIN 2.535,221,40
BITCOIN 2158686-0,23%
Kars

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

MESEM’lerle Çocuk Personelliği Resmileştirilmiş Durumda

MESEM’lerle Çocuk Personelliği Resmileştirilmiş Durumda

ABONE OL
Aralık 25, 2023 14:36
MESEM’lerle Çocuk Personelliği Resmileştirilmiş Durumda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dem Parti Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Mesleki Eğitim Merkezleri’ni (MESEM) eleştirdi. Koçyiğit, “Sayın Bakan okul ve kesim iş birliğinden bahsediyor yani orta eleman muhtaçlığının aslında liselerden başlanarak karşılanacağını söz ediyor. Biz söyleyelim, şu anda MESEM’lerle Ulusal Eğitim Bakanlığı çocuk işçiliğini resmileştirmiş durumda pahalı arkadaşlar. Haftanın dört günü çocuklar atölyelere gidiyor, fabrikalara gidiyor, çalışıyorlar, haftanın bir günü okula gidiyorlar. Artık, Sayın Bakan da diyor, ‘Bu iş birliğini artıracağız’ Ne yapacaklar biliyor musunuz? OSB’lerin içine okul yapacaklar, okulu okul olmaktan çıkaracaklar ve okul-fabrika periyoduna geçiş yapacaklar ve bunu da övünerek bizlere anlatıyorlar” dedi.

TBMM Genel Konseyi’nde 2024 Yılı Merkezi İdare Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri devam ediyor. Bugün teklifin 3’üncü hususu üzerine kelam alan DEM Parti Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit şunları söyledi:

“Bütçenin hazırlık evresinde toplumun hiçbir bölümünün, sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin, bayanların, siyasi partilerin görüşüne başvurulmaması ve bildik ezberlerle ‘Ben yaptım, olur’ anlayışıyla yine Plan ve Bütçe Kuruluna sevk edildiğini her yıl tekraren görüyoruz ki bu yıl yedincisi yapılıyor bu bütçenin. E, pekala, Plan ve Bütçe Komitesine geldiğinde tek bir cümlesi değişiyor mu? Muhalefet partilerinin toplum lehine, bayanlar lehine, çocuklar lehine verdiği önergeler kabul ediliyor mu? Hayır, edilmiyor. Orada da ‘El kaldır, el indir’ mantığıyla ne yazık ki mevcut teklif geçirilerek Genel Heyete geliyor ve Genel Şurada da ne yazık ki bir seremoni olarak sürecin işletildiğini daima bir arada görüyoruz.

“SAYIN BAKAN GÜNAYDIN”

Sayın Vedat Işıkhan kendi konuşmasında bayanlara ait de istihdamda bir artış yapacaklarını söz etti, 21 yıllık iktidardan sonra hala yapacaklarını vadeden bir iktidarla karşı karşıya olduğumuzu tabir etmemiz gerekiyor. Başka bir sorun, bütçenin büyük kalemlerinin aslında faize ayrılması ve bütçeden işçilerin aslında çok az bir formda hisse alması sorunu var. Bakın, yeniden Çalışma Bakanı Vedat Beyefendi konuşmasında şöyle bir itirafta bulundu, dedi ki, ‘Evet, bu ülkede vergi adaletsizliği var.’ Ben buradan söylüyorum Sayın Bakana, Sayın Bakan, günaydın, iki bin yıl sonra, yirmi iki yıl sonra nitekim bu ülkede bir vergi adaletsizliği olduğunu tespit etmeniz büyük bir olay Türkiye açısından.

“BEŞLİ ÇETE DENİLEN FİRMALAR, GERÇEK MANADA VERGİ VERMİYORLAR”

Neden bunu söylüyor Sayın Bakan? Zira artık bu üstü kapatılamaz bir hakikat, bu ülkede dolaylı vergiler KDV, ÖTV’nin yükü çalışanın, işçinin sırtında lakin servetine servet katanların, yıllık ciroları yüzde 400’leri bulanlar, bankalar, patronlar, işte büyük o beşli çete denilen Makyol’u, Limak’ı ve gibisi başka bütün firmalar ne yazık ki gerçek manada vergi vermiyorlar.

“MESEM’LERLE ÇOCUK PERSONELLİĞİ RESMİLEŞTİRİLMİŞ DURUMDA”

Şimdi, Sayın Bakan okul ve dal iş birliğinden bahsediyor yani orta eleman gereksiniminin aslında liselerden başlanarak karşılanacağını tabir ediyor. Biz söyleyelim, şu anda MESEM’lerle Ulusal Eğitim Bakanlığı çocuk işçiliğini resmileştirmiş durumda kıymetli arkadaşlar. Haftanın dört günü çocuklar atölyelere gidiyor, fabrikalara gidiyor, çalışıyorlar, haftanın bir günü okula gidiyorlar. Artık, Sayın Bakan da diyor, ‘Bu iş birliğini artıracağız’ Ne yapacaklar biliyor musunuz? OSB’lerin içine okul yapacaklar, okulu okul olmaktan çıkaracaklar ve okul-fabrika devrine geçiş yapacaklar ve bunu da övünerek bizlere anlatıyorlar zira Ulusal Eğitim Bakanı da tıpkı vakitte bu okulların nasıl büyük cirolar yaptığını, iktisada nasıl büyük katkılar yaptığını büyük bir övünçle anlatmıştı lakin tıpkı Ulusal Eğitim Bakanı şundan hiç bahsetmiyor, bu ülkede okula aç gidip gelen çocuklar olduğundan, okulda aç olduğu için bayılan çocuklar olduğundan hiç bahsetmiyor ya da işte geliyor burada, halkın kürsüsünde neyi savunuyor? Büsbütün aslında 2071 tahayyülleri olan dindar ve kindar bir jenerasyonu yetiştirmenin yolunu anlatıyor.”

Kaynak: ANKA / Aktüel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
backlink satın al