DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22746971,97%
Kars
23°

HAFİF YAĞMUR

17:12

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Uludağ’da günlük kayak maliyeti 5 bin lira

Uludağ’da günlük kayak maliyeti 5 bin lira

ABONE OL
Aralık 25, 2023 17:36
Uludağ’da günlük kayak maliyeti 5 bin lira
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uludağ‘da günlük kayak maliyeti 5 bin lira

BURSA – Uludağ‘da kayak bilmeyenlerin eğitim, ekipman ve kıyafet maliyetleri günlük 5 bin lirayı bulacak. Kayak öğretmenleri, kayak bilenlerin ve kendi ekipmanlara sahip olan tatilcilerin yalnızca geçiş fiyatı ödeyerek kayak yapabileceklerinin de altını çizdi.

Kış turizminin beğenilen merkezlerinden Uludağ‘da kar kalınlığı 24 santimetre olarak tespit edilirken, pistler de kayak için elverişli hale getiriliyor. Birtakım otellerin açıldığı kimilerinin da bu önümüzdeki günlerde açılması beklenirken, yılbaşı için rezervasyonlar da sürüyor.

Uludağ‘da kayak bilmeyenlerin saatlik eğitim fiyatı bin 750 ile 2 bin ortasında planlanıyor. Türkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Derneği’nin uzman hocaları tarafından kayak bilmeyen bir şahsa 2 saat içinde eğitim verilerek kayak öğretiliyor. Baton ve kayak ekiplerinin günlük kiralanması ise 600 ile bin lira ortasında değişiklik gösteriyor. Uludağ‘da günlük 950 (online 850 TL) liralık skipass fiyatları ile toplam sayı 5 bin liraya ulaşıyor. Kars Sarıkamış’ta günlük skipass fiyatı 550 lira, 17.00-20.00 saatleri ortasında ise 150 lira olarak belirlendi. Erzurum Palandöken’de kimi oteller müşterilerinden skipass fiyatı almazken, öteki tesislerin günlük skipass fiyatının de 700 lira olduğunu öğrenildi. Kayseri Erciyes’te ise günlük skipass satılmazken, bir yetişkinin bir kere çıkış fiyatı 60 lira, çocuk 45 lira, yetişkin yaya 25 lira, çocuk yaya 15 lira oldu. Uludağ hariç başka kayak merkezlerinde oteller hariç skipass işletmeleri de kamu tarafından çalıştırılıyor. Kayak öğretmenleri, kayak bilenlerin ve ekipmanları olanların bu fiyatı ödemeden yalnızca skipass satın alarak kayak yapabileceğinin altını da çiziyor.

Türkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Dernek Lideri Yahya Usta, saatlik kayak eğitiminin 2 bin lira olarak planlandığını belirterek, “Bu fiyat kişisel eğitimler içindir. Küme derslerinde bu sayı biraz daha geriye geliyor. Vatandaşımız kendi ülkesinde tatil yapabilmesi için biz bu sayısı bin 750 liraya çekmeyi düşünüyoruz. Biz bunu yapacağız fakat dağdaki esnafımız da bunu değerlendirmelidir. Dönem çok kısa olsa da insanlarımızı ülkemizin dağlarında tutabilmenin yolunu bulmalıyız” dedi.

Geçen yıl kıyafet hariç baton ve kayak ekiplerinin günlük kiralama fiyatının 300 ile 350 lira ortasında olduğuna dikkat çeken Usta, “Bu yıl kayak ekip kiralaması 600 ile 700 ortasında olacaktır. Gün boyunca o ekipmanlar size ilişkin oluyor. Biz yeniden de duruma nazaran hareket edip, en âlâ formda vatandaşlarımızı ağırlayacağız. Geçen yıl 350 lira olan ekipmanın bu yıl 700 olması makuldür” diye konuştu.

Kayak bilmeyen bir vatandaşın 2 saatte kayağını eğitmenlerden öğrenerek ekipman kiralama maliyetinin 5 bin lira civarında olacağının altını çizen Usta, “2 saatte hocalarımız kayak öğretiyor, kiraladıkları ekipmanlar gün uzunluğu onlar da kalıyor. Tabi bu sayının içine skipass da dahil. Skipass konusunda dağda ortak bir sistem var. Bu sistem otel işletmecilerin bünyesinde yürüyen ortak bir sistemden kelam ediyoruz. Tatilci otelinde kalıyor ve yerin tesislerinde kayak yapıyor. Bunu daha ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Bu manada Erzurum, Kayseri’yi baz almak gerekiyor. Sayıları optimist sayılara çekmenin daha makbul olacağını düşünüyorum. Düşünün bir aile geliyor eli devamlı cebinde. Devamlı para harcamak zorunda. Otel masraflarını karşılıyor, kayak kiralıyor bunu yapan esnafa para ödüyor. Zira bu esnaf da otellere kira ödüyor. Öğretmenlere para ödüyor, zira öğretmen otelde kalıyor. Bu bu türlü bir zincir üzere dönüyor. Kuralların uygunlaştırılması gerekiyor. Bunu bir şikayet üzere algılamayalım. Bir aileden iki kişinin kayağa gelmesi diğer, 5 kişinin gelmesi alışılmış ki öbür. Bunlar üst üste koyduğunuz vakit sayılar istem dışı şişmiş oluyor” tabirlerini kullandı.

Kayak, ayakkabı ve batondan oluşan ekibin günlük kirasının 800 ile bin lira ortasında bir sayı düşünüldüğünü kaydeden Kızılkaya, kıyafetlerin günlük kirasının da 400 ile 600 lira ortasında öngörüldüğünü belirtti. Fiyatların şu an güncelleyemediklerinin altını çizen Kızılkaya, “Sezon daha başlamadı. Biliyorsunuz Türkiye’de her şey iki kat arttı. Materyal önemli manada pahalı” biçiminde konuştu.

Uludağ’da otellerin dönemi erken kapattığını kelamlarına ekleyen Kızılkaya, bu yıl ramazan ayının da erken gelmesinin kendilerini etkileyebileceğine dikkat çekerek, tek temennilerinin dönemin uzaması ve konuklara hoş bir hizmet vermek olduğunu söyledi.

Uludağ’da hava sıcaklığı -2 ile -9 ortasında ölçülürken, yarın ise -2 ila -8 ortasında bekleniyor. Kar kalınlığı ise kayak merkezinde 24 santimetre olarak ölçüldü. Meteorolojinin resmi sitesine nazaran bu hafta Uludağ’a kar yağması beklenmese de sıcaklıklar hafta uzunluğunda eksilerde seyredecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al